نام صنعتی : سولفات منگنز | Manganese Sulfate
فرمول شیمیایی : MnSO4
درجه خلوص : %31-28 و %20-18
نام های دیگر : منگنز سولفات
در پوسته زمین ترکیبات منگنزدار از لحاظ فراوانی پس از آهن قراردارند. هرچه خاک pH کمتری داشته باشد میزان حلالیت این عنصر در آن بیشتر میباشد. نقش این عنصر در واکنش های انتقال الکترون مرحله فتوسنتز و تولید کلروفیل میباشد و بخش عمده منگنز در برگها و ساقه گیاهان ذخیره می شود.
عنصر غذایی منگنز نقش اساسی در تشکیل کلروپلاست و همچنین سیستم های آنزیمی گیاهان داشته و مصرف کود سولفات منگنز موجب بهبود فتوسنتز در گیاهان و افزایش تولید محصولات خواهد گردید. منگنز همچنین فعال کننده تعداد زیادی آنزیم در سایر جانداران بخصوص انسان می باشد. آهکی بودن خاک زمین های کشاورزی، قلیایی بودن و pH بالا، مصرف نامتعادل از کودها و فقر مواد آلی در خاک از جمله عواملی هستند که قابلیت استفاده از این عنصر غذایی را برای گیاهان محدود کرده و باعث کمبود عنصر منگنز در دسترس گیاهان شده و خسارت فراوانی را بر میزان تولید و کیفیت محصولات کشاورزی وارد می کند.
گیاهان نسبت به کمبود منگنز حساسیت های متفاوتی دارند، بعنوان مثال سیب زمینی، غلات و درختان میوه بیشترین حساسیت را به کمبود منگنز از خود نشان میدهند. اما پنبه کمترین حساسیت را به کمبود منگنز نشان می دهد. علائم کمبود منگنز ابتدا در بافتهای جوان گیاه دیده میشود و در غلات نقاط قهوهای رنگی بر روی حاشیه برگ به وجود می آید. در مرکبات کمبود منگنز به صورت رنگ سبز روشن در حاشیه برگهای جوان میباشد اما رگبرگها همچنان به رنگ سبز تیره باقی می مانند.
منگنز : Mn از عناصر غذایی کم مصرف محسوب میشود. این عنصر نقش ضروری در عمل تنفس داشته و فعال کننده آنزیمهایی مانند نیتریت ردوکتاز بوده که در متابولیسم ازت دخالت دارد. منگنز در خاک به شکل کاتیون دو ظرفیتی Mn+2 جذب میشود. در خاکهایی که میزان آهک بالاست مقدار منگنز قابل دسترس کم است. رایج ترین کود منگنز سولفات منگنز با 16 و یا 22 درصد منگنز است. این کود هم در خاک های اسیدی و هم در خاک های قلیایی قابل مصرف است.
علائم کمبود منگنز در تعدادی از درختان میوه و روش های درمان آن:
منگنز به صورت یون دوبار مثبت و به صورت ترکیبات مولکولی با بعضی عامل های کمپلکس کننده آلی EDTA به وسیله گیاه جذب می شود. همچنین گیاه می تواند منگنز را به هر یک از این دو صورت به طور مستقیم از طریق برگ جذب کند. محلول پاشی روی برگ برای رفع کمبود، کاری سریع و متداول است. مانند آهن، منگنز عنصری غیر پویا بوده و علائم کمبود معمولا ابتدا در برگ های جوان ظاهر می شود. مهمترین علامت کمبود منگنز بروز حالت زردی بین رگبرگها در برگهای پیر میباشد این حالت بویژه در سر شاخه های بالاتر بیشتر مشاهده میشود و گاهی نیز با توقف رشد سر شاخه ها همراه است. منگنز نیز مانند سایر عناصر گروه فلزی سنگین، در فعال سازی آنزیم های متعددی که با متابولیسم کربوهیدرات ها، واکنش های فسفریل شدن و چرخه اسید سیتریک سر و کار دارند، نقش دارد.
روش استفاده از کود سولفات منگنز
کود سولفات منگنز را می توان به صورت چال کود، کانال کود و یا به شکل محلول برای کشت های باغی و زراعی استفاده کرد.
منگنز به مقدار کم مورد نیاز گیاه بوده و زیادی آن نیز سمی می باشد.
برای رفع این کمبود میتوان از سولفات منگنز با 28 تا32 درصد منگنز استفاده نمود. این کود هم در خاکهای اسیدی و هم در خاکهای قلیایی قابل مصرف میباشد.
محلولپاشی سولفات منگنز به میزان 5 در هزار برای محصولات زراعی و باغی قابل توصیه است و زمان مصرف هم یک ماه پس از سبز شدن میباشد.توصیه: استفاده از هر نوع کود را در راستای اصلاح و تقویت خاک زمین زارعی و باغات بر اساس نتیجه آزمون خاک ، صرفاً با نظر کارشناسان مجرب و مهندسین سازمان جهاد کشاورزی منطقه خود انجام دهید.
سولفات منگنز Mn با آنالیز 18-20%
سولفات منگنز Mn با آنالیز 28-31%
کاربرد و مصارف سولفات منگنز :
ریز مغذی کشاورزی
زمین های کشاورزی و باغات