نهال شلیل شبرنگ
نهال شلیل شبرنگ از نهال های پیوندی میباشد طول عمر نهال شلیل شبرنگ 10 سال میباشد تحمل سرمای این نوع شلیل بین 30 الی 25 درجه میباشد نهال شلیل شبرنگ در دومین سال کاشت باردهی خودرا شروع می کند . رنگ میوه نهال شبرنگ قرمز متمایل به سفید است این نوع نهال برای مناطق سردسیر مناسب میباشد . نهال شلیل شبرنگ در نهالستان برتر کاشت و برداشت می شود.
ویژگی نهال شلیل:
در دوره خواب درختان جهت مبارزه با بیماریهای پوسیدگی قهوه ای ، پیچیدگی برگ هلو و لکه غربالی کاربرد مس تثبیت شده توصیه می شود. برگ های ریزش یافته و میوه های خشک و مومی شده روی درختان منابع انتقال بیماریها به سال آینده می باشند. بنابراین تمیز کردن باغ از این منابع آلودگی با چیدن میوه های مومی شده از درختان و زیر خاک کردن برگهای ریزش یافته با عملیات خاک ورزی در دوره خواب درختان انجام می شود.
هلو و شلیل را زودتراز درختان میوه دیگر هرس می کنند. میوه دهی در این درختان میوه در شاخه سال آخر صورت می گیرد. در هنگام هرس حدود یک دوم رشد شاخه سال جاری را قطع می کنند.
نهال شلیل رفعتی:
نهال شلیل رفعتی یکی از نهال های پیوندی تولید شده در ایران میباشد عمر این نهال شلیل رفعتی 12 سال میباشد میوه این نوع شلیل در اواخر تیرماه به عمل می آید اینو نوع شلیل نیمه متحمل در خشکی میباشد نهال شلیل رفعتی در مقابل سرما 30 الی 25 درجه مقاوم میباشد و مناسب در مناطق سردسیر میباشد شلیل رفعتی پس از کاشت در دومین سال باردهی را شروع می کند نحوه کاشت این نوع نهال با فاصله 3*3 میباشد مصرف آب شلیل رفعتی 10 لیتر در هفته میباشد این نوع شلیل در نهالستان برتر کاشت و برداشت میشود.
انواع نهال شلیل
تا اواخر دهه ۴۰ شمسی شلیلها سبز کمرنگ و دارای اندازهای کوچک و گوشتی سفید بودند. در حال حاضر بیش از ۱۵۰ گونه شلیل وجود دارد که فقط از نظر اندازه، شکل، طعم، بافت و رنگ متفاوت هستند. گونههای موجود شلیل پیوسته از نظر طعم بهتر و ظاهری زیباتر و عمر طولانیتر هسته، در حال ارتقا میباشند. بسیاری از گونههای جدید که امروزه مشاهده میشوند شاید در ۵ یا ۱۰ سال آینده دیده نشوند.
گونهای از شلیل به نام شفترنگ یا به گویش عامه شبرنگ میباشد که رنگ قرمز آن روشنتر است و درخت آن سریع رشد میکند و گونهای بسیار پر بازده است. گوشت میوه زرد و هسته به میوه متصل است.
انواع دیگر شلیل به نامهای: شلیل سفید، شلیل شمس، شلیل مغان، رد گلد و… است که بعضاً دیررس میباشند.
انواع هلو و شلیل در باغات استانهای تهران، البرز، همدان، کردستان و خراسان شمالی تولید میشود که در این میان استان البرز مقام اول را دارد.