آتلانتيس علفكشي سيستميك ، انتخابي و دو منظوره است كه پس از تماس با برگهاي علفهاي هرز ، ماده موثر آن داخل آوندهاي چوب و آبكش بطرف بالا و پائين گياه حركت مي كند . طرز تاثير آتلانتيس جلوگيري از سنتزآنزيم استوهيدروكسي اسيد مي باشد . وجود ماده ايمن كننده در علفكش آتلانتيس ، موجب بالا رفتن خاصيت انتخابي آتلانتيس در گندم مي شود بدون آنكه تاثيري در اثر علفكشي آن بگذارد ماده ايمن كننده بصورت يك كاتاليزور عمل مي كند وموجب تجزيه سريع مواد موثر علفكش آتلانتيس در گندم مي شود .
علائم تاثير :
بعد از سمپاشي با آتلانتيس ، مواد موثر اين علفكش به سرعت توسط علفهاي هرز حساس جذب شده و در طول 48 ساعت بعد از سمپاشي ، رشد علفهاي هرز حساس متوقف مي شود . با توجه به شزايط اقليمي هر منطقه ، 5 تا 7 روز بعد ازسمپاشي ، اولين علائم تاثير علفكش بصورت رنگ پريدگي علفهاي هرز ديده مي شود . 10 تا 14 روز پس از سمپاشي رنگ علفهاي هرز زرد شده و بافت هاي مرده در علفهاي هرز ظاهر مي شود و بالاخره 4 تا 6 هفته پس از سمپاشي با آتلانتيس ، مرگ كامل علفهاي هرز حساس روي مي دهد .
موارد مصرف :
آتلانتيس قادر به كنترل علفهاي هرز كشيده برگ و پهن برگ در گندم زمستانه مي باشد . علفكش آتلانتيس روي علفهاي هرز كشيده برگ كه در برابر علفكش هاي گروه فوپ مقاوم شده اند نيز موثر مي باشد .
موارد عدم مصرف :
از مصرف آتلانتيس در مزارع جو جداَ خودداري كنيد .
شرايط مصرف :
از مصرف آتلانتيس در مزارعي كه گندم آن به دلايل ذيل تحت استرس مي باشد ، خودداري نمائيد : سرما ( يخبندان ) ، گرماي زياد ( خشكي خاك ) ، كمبود مواد غذايي در خاك ، ضعيف بودن گياه به علت آفات و بيماريها ، خاكهاي شور و بالاخره باقي ماندن آب در سطح مزرعه ( غرقاب ) از عدم بارش باران تا 4 ساعت بعد از مصرف آتلانتيس اطمينان حاصل نمائيد . از باد برگي يا پاشيدن آتلانتيس روي ساير گياهان خودداري شود . با توجه به فرمولاسيون جديد ( OD ) نياز به افزودن روغن جهت افزايش اثر علفكشي نمي باشد . از علفكش آتلانتيس بيش ازيكبار در هر فصل زراعي استفاده ننمائيد . جز در موارد ذكر شده فوق مصرف نشود .
زمان مصرف :
بهترين زمان مصرف از مرحله 2 برگي تا اواسط پنجه زني علفهاي هرز كشيده برگ و 2 تا 6 برگي علفهاي هرز پهن برگ مي باشد .
مقدار مصرف :
5/1 ليتر در هكتار ، يك نوبت در سال .
طرز تهيه محلول سم : ابتدا درظرفي تميز مقدار لازم از سم را با آب مخلوط كرده و خوب هم بزنيد ، سپس مخزن سمپاش را تا نيمه از آب پر نماييد و محلول تهيه شده را درون مخزن ريخته و خوب هم بزنيد ، سپس بقيه آب مورد نياز را به مخزن بيافزاييد تا غلظت مورد نظر حاصل شود . دقت شود تا در تمام طول سمپاشي همزن سمپاش فعال باشد .
توجه : قبل از مصرف ، قوطي محتوي سم را بخوبي تكان دهيد . تكنيك سمپاشي : براي سمپاشي فقط از سمپاشهاي پشت تراكتوري بوم دار استاندارد و نازلهاي مناسب از نوع بادبزني ( تي جت ) استفاده شود . مقدار آب مصرفي براي سمپاشي 150تا 300ليتر در هكتر توصيه شده است . جهت ازايش كيفيت سمپاشي از تغيير سرعت تراكتور و فشار پمپ سمپاش در طول سمپاشي اجتناب نمائيد . مناسبترين سرعت 4 تا 6 كيلومتر در ساعت منسبترين فشار پمپ سمپاش 5/2 تا 3 بار مي باشد .
قابلیت اختلاط با سموم :
قبل از مصرف مخلوط آتلانتيس با سموم ديگر ( قارچكش و علف كش ) در سطوح وسيع ، آزمايش تشخيص اختلاط پذيري در سطح كم انجام شود . از اختلاط آتلانتيس با حشره كش هاي گروه فسفره آلي ( فنيتراتيون ، فنتيون و غيره ) خودداري نمائيد . ازاختلاط با روغن معدني و يا پارافين ( ولك ) خودداري شود . از اختلاط با انواع كودها خودداري نمائيد . در صورتيكه گندم به صورت آبي كشت گردد و يا ميزان بارندگي بيش از 400 ميلي متر در سال باشد محدوديتي براي كشت دوم ( به جز نخود و عدس در حدود 15 ماه ) وجود ندارد ، با اين وجود توصيه مي گردد كه از مصرف آتلانتيس 120 روز گذشته باشد و زمين قبل از كشت دوم به عمق 30 – 20 سانتي متر شخم زده شود . چنانكه مزرعه گندمي كه با علف كش آتلانتيس سمپاشي شده بطور ناگهاني در اثر سرمازدگي و يا دلايل از بين برود مي توان بعد از 15 روز ، محصولاتي نظير گندم ، جو و يونجه كاشت ، مشروط بر اينكه خاك بخوبي شخم زده شود ( حداقل 25 سانتي متري ) .
شرايط نگهداري :
سم را دور از دسترس اطفال و حيوانات در بسته بندي اصلي با درب بسته ، در انبارهاي در بسته ، به دور از آفتاب ، رطوبت و مواد غذايي انسان و دام نگهداري كنيد . اين سم در درجه حرارت ( 30 – 0 ) درجه سانتيگراد بمدت 2 سال قابل نگهداري مي باشد . از نگهداري سم بصورت محلول آبي خودداري كنيد .
احتياطات لازم :
قبل از سمپاشي هميشه بر چسب روي قوطي سم را مطالعه فرمائيد . از تماس غير ضروري با سم خودداري كنيد . دور از دسترس كودكان و مواد غذايي و در محل هاي مقفل نگهداري شود . زمان سمپاشي از وسائل استحفاظي لازم مانند:
لباس محافظ مناسب ، دستكش ، ماسك و عينك استفاده نمائيد . در صورت تماس با پوست و چشم بلافاصله با صابون و آب كافي نقاط آلوده را شستشو دهيد . اگر احساس ناراحتي كرديد به پزشك مراجعه نمائيد و برچسب سم را نشان دهيد . سم را فقط در ظرف اصلي نگهداري كنيد . ازقوطي خالي سم براي مقاصد متفرقه استفاده ننمائيد . تمام محتوي قوطي را مصرف كنيد . از كشيدن سيگار هنگام سمپاشي اكيداَ خودداري گردد ، برخلاف جهت باد سمپاشي نكنيد . از بازكردن سوراخ نازل بوسيله دهان خودداري كنيد . براي اين كار از برس استفاده نمائيد .
انهدام و حمل و نقل : ظروف خالي سم را پس از سه بار شستشو ، سوراخ نموده و در محل مناسب دور از منابع آبي دفن نمائيد . حمل و نقل اين سم بايستي طبق مقررات بين المللي مواد خطرناك صورت پذيرد . سميت براي محيط زيست : داراي سميت خيلي كم براي پستانداران ، پرندگان . بي ضرر براي زنبورها و حشرات مفيد . براي ماهي و جلبك سمي مي باشد . دام و طيور را قبل از سمپاشي از محل دور نمائيد و از چراي دام در نواحي تازه سمپاشي شده جلوگيري كنيد . از آلوده نمودن جويبارها ، منابع آبي به سم و محلول سم اكيداَ خودداري نمائيد و از شستشوي دستگاه هاي سمپاشي نزديك رودخانه و آبهاي جاري خودداري كنيد .
كمك هاي اوليه : در صورت تماس با پوست ، لباس هاي آلوده را از تن خارج كنيد ، نقاط آلوده به سم را با آب سرد تميز و صابون به خوبي بشوئيد . در صورت تماس با چشم ، حداقل به مدت 15 دقيقه چشم بطور كامل با آب كافي شستشو داده شود . در صورت بلعيدن سم ، فوراَ با پزشك تماس گرفته شود . در صورت استنشاق سم ، شخص بايد به هواي آزاد منتقل و درخواست كمك پزشكي كنيد . اگر سم خورده شده باشد مسموم را با خوراندن مقدار زيادي آب وادار به استفراغ نمائيد ، سپس ذغال طبي و سولفات سديم تجويز شود . اگر مقادير زيادي از سم خورده شده باشد كليه ، كبد و سلول هاي قرمز خون شخص مسموم بايستي تحت كنترل قرار گيرد